Розкриття з волосся Бетховена: Як токсичні речовини вплинули на життя великого композитора

Вчені дослідили зразки волосся Бетховена і знайшли нові важливі відомості про здоров’я та життя видатного композитора.

У волоссі німецького музиканта Людвіга ван Бетховена виявлено велику кількість свинцю та інших токсичних речовин, що, схоже, можуть пояснити його глухоту. Про це повідомляє The New York Times.

Одним із можливих джерел високих рівнів свинцю в організмі Бетховена було недороге вино. Спосіб свинцю, відомий як ацетат свинцю або «свинцевий цукор», мав солодкий смак і часто додавався до низькоякісного вина для покращення його смаку.

Бетховен вживав значні кількості вина, близько пляшки на день, а в пізнішому житті навіть більше, вважаючи це корисним для здоров’я, а також через залежність.

У свої останні дні перед смертю у віці 56 років у 1827 році його друзі напоїли вином, навіть коли він був в тяжкому стані.